Prima pagina

Povesti

Rugaciuni

Ghicitori

Album foto

Link

Scrie-ne !

Chestionar

Cele patru piersici

---Odata, un taran a vrut sa-i incerce pe cei patru fii ai sai. I-a chemat dimineata la el si i-a dat fiecaruia cate o piersica. A plecat apoi la camp, lasandu-i sa-si vada de treburi si sa-si imparta ziua cum cred ei de cuviinta. Seara insa, cand s-a intors, i-a chemat pe toti patru in tinda si l-a intrebat pe cel mai mare:
--- Spune-mi, ce-ai facut cu piersica ta?
--- Ce sa fac, tatuca, am mancat-o si-ti multumesc. A fost tare buna. Am luat, apoi, samburele, l-am plantat in spatele casei, am udat locul si nadajduiesc sa creasca acolo un piersic frumos si roditor.
--- Bine ai facut, baiatul tatii, sunt sigur ca tu o sa ajungi un bun gospodar. Dar tu, ii zise celui de-al doilea, ce-ai facut cu piersica ta?
--- Am mancat-o. A fost atat de buna, coapta si frageda ...
--- Si apoi?
--- Pai, am aruncat samburele si m-am dus la mama sa-i mai cer cateva, ca tare bune erau.
--- Fiule, zise atunci omul cu intristare in glas, ai grija sa nu ajungi un om lacom ca „lacomul mai mult pierde si lenesul mai mult alearga". Dar tie ti-a placut piersica, a fost buna? - l-a intrebat taranul si pe cel de-al treilea fiu al sau.
--- Nu stiu.
--- Cum nu stii, da' ce-ai facut cu ea?
--- Am vandut-o. M-am dus cu ea in targ si am dat-o cu zece bani. Uite-i!
--- Fiule, tu sigur o sa ajungi mare negustor, dar ai grija ca nu toate sunt de vanzare in viata; mai ales, nu ceea ce ai primit de la parinti.
--__-In sfarsit, taranul l-a intrebat si pe ultimul baiat, cel mai mic dintre toti.
--- Dar tie ti-a placut piersica?
--- Nici eu nu stiu, tatuca.
--- Cum, si tu ai vandut-o?
--- Nu, tata. Eu m-am dus in vizita la prietenul meu de peste drum, care e bolnav, si i-am dus-o lui. S-a bucurat mult pentru ea si mi-a multumit din suflet.
--__-Cu lacrimi în ochi, tatal si-a luat copilasul pe genunchi si i-a spus:
--- Nu stiu ce te vei face tu in viata, dar stiu ca, indiferent ce drum vei urma, vei fi un bun crestin si asta e tot ce conteaza.

"Lasati copiii sa vina la Mine!"
(Sfanta Scriptura)